WINTERPOORT

Zoals elk seizoen is ook de winter voor mij als een ruimte waarbinnen je mooie transformaties kunt maken op persoonlijk vlak. De seizoenen nodigen je uit om mee te bewegen met hun ritme. En als je dit ritme oppikt kan het je leven enorm verrijken. Dan groei je, net als een boom, elk seizoen weer een stukje meer.

Wanneer je bewustzijn groeit, groeit alles met je mee en zul je meer verbinding ervaren. Ook je ervaringen, relaties, je visie en werk verdiepen zich. Zo raak je steeds sterker verankerd in je eigen bestaan, jouw unieke plek van waaruit je levenspad steeds helderder wordt.

De winter is misschien wel het meest vruchtbare moment om een transformatie te maken wanneer je kampt met nog oude pijnen, verdriet en ongemakkelijkheden. Om door het lange donker de weg naar het licht weer te vinden. Moeilijke stukken tegenkomen en dan de moed vinden om je daar doorheen te bewegen.

Maar hoe doe je dat en waar begin je?

Tijd vrijmaken voor jezelf is de eerste ingang. Je maakt dan jouw persoonlijke poortje open, waardoor er licht schijnt op jouw leven, jouw weg. Vervolgens kijk je met aandachtige ogen en luister je met zachte oren naar wat er allemaal in je leeft, en hoe je levenssituatie zoals die nu is, eruit ziet.

Hoe gaat het nu eigenlijk echt met me…? Waarover maakt ik me zorgen, waar zit ik mee? Kan ik iets veranderen in hoe ik met bepaalde aspecten van mijn leven omga? Waar heb ik helemaal genoeg van?

En daarop de vraag: wat wil ik nu eigenlijk écht in mijn leven!?

Kijk als het ware met één oog in het verleden en met één oog naar de toekomst. Schrijf en praat, teken en dans, huil, ben boos, ja laat het er allemaal gewoon zijn.

Koester wat je liefhebt en neem een stap vooruit. Een snufje vertrouwen erbij doet wonderen!

Wat zou het je kunnen opleveren als je jezelf toestaat, om ook de winter in jezelf helemaal te omarmen. Om in plaats van je te verzetten tegen zijn koude en zijn donker, de vertraging die je misschien ervaart, juist mee te bewegen met het langzame ritme van de natuur.

Een moment, vanuit compassie met jezelf, te luisteren naar je eigen kou en donker. Misschien klinkt dat niet aantrekkelijk. Maar kijk eens naar de processen in de natuur: donkerte en afsterven zijn nodig om in de lente weer tot volle bloei te kunnen komen. Het levert je uiteindelijk dus nieuwe energie op. En wie weet wat nog allemaal meer…

Balans is een thema waar weerstand op kan zitten wanneer het gaat over de minder fijne kanten van het leven. Maar weet dat licht niet bestaat zonder donker en warmte niet zonder kou. Disbalans is op zoek naar balans en andersom. Dat zijn natuurlijke tendensen die we kunnen aanwenden om richting te bepalen en te groeien. Hoe mooi is dat!

Ik wens je een waardevolle wintertijd!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.