Tot bloei komen vanuit een veilige omgeving

‘Ik vond het zo fijn dat je nog liet weten dat ik met vragen contact mocht opnemen na de opstelling!’ – dat zei een klant tijdens het nagesprek dat we hadden. Dit hoor ik vaker terug en het is dan ook een van mijn belangrijkste kernwaarden als opsteller en begeleider: een veilige bedding creëren van waaruit mensen zich kunnen ontwikkelen.

Je vraagt meestal niet voor niks een opstelling aan, vaak ervaar je dan op een of meerdere gebieden in je leven disbalans. Onzekerheid of verwarring, neerslachtigheid en onrust, verslavingen, controledrang en nog zoveel meer symptomen. Als je dan de moedige stap zet om hiermee bij mij aan tafel te schuiven, dan kan ik niet anders dan heel veel eerbied hebben voor het feit dat je iets wilt doen om je probleem aan te kijken en dat je open staat voor verandering.

Een opstelling is het begin van een soms tamelijk diepgaand transformatieproces. Je hebt daarna tijd nodig om alles een plekje te geven. En soms roept het ook nieuwe vragen en gevoelens op, dat is heel normaal. Er is namelijk beweging gekomen in jouw systeem, en dat wil nog weleens gepaard gaan met nieuwe ervaringen, zowel positieve als wat lastigere. Ik ben daar heel eerlijk over, een opstelling is nu eenmaal geen ‘quick fix’. Maar vooral de wat lastige / oncomfortabele ervaringen zullen je veel groei brengen, dat beloof ik je 😉

Want een transformatieproces is als een geboorteproces: je moet eerst ergens doorheen voordat je in een nieuwe situatie terecht komt. En je doet het natuurlijk op eigen kracht, maar een veilige begeleiding is daarbij wel heel aangenaam.

Veiligheid bieden / beschikbaar zijn is overigens iets heel anders dan een afhankelijke relatie creëren… Wanneer er gezonde grenzen zijn en genoeg zelfbesef en vertrouwen om je eigen proces te dragen, is er geen sprake van (ongezonde) afhankelijkheid.

Als systemisch coach voelt het als mijn taak om mensen juist hun eigen kracht te laten hervinden, de heler in zichzelf aan te spreken en hun persoonlijk leiderschap op te pakken. Om zo’n proces te laten ontvouwen is onder andere gevoel, vertrouwen en een open blik nodig. Vanuit onveiligheid kun je namelijk niet goed groeien. Dan verkramp je, ga je vechten of sla je op de vlucht. Figuurlijk dan, maar deze oer systemen zijn nog steeds in ons aanwezig.

Het leuke is: vaak is wéten dat je terecht kunt bij iemand al genoeg! De man die me bijvoorbeeld zei het zo fijn te vinden dat hij nog contact op mocht nemen, heeft na zijn opstelling niet meer gebeld. Tijdens het nagesprek, twee weken na de opstelling, zei hij dat hij het de eerste tijd wat zwaar had gehad maar dat alles daarna in een positieve stroomversnelling kwam en hij ontzettend veel vertrouwen had gekregen in zijn eigen kracht en het leven. Hij stond er zelf versteld van. Hoe mooi is dat!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.