Tradities, jaarfeesten en rituelen

We zijn inmiddels midden in de herfst aangekomen, op weg naar de laatste maand van het jaar. Bladeren waaien volop van de bomen en we kunnen genieten van prachtige kleuren en met een beetje geluk van het mooiste licht.

Als je het natuurlijke ritme van de seizoenen volgt is dit een tijd van naar binnen keren, letterlijk en figuurlijk. Van oudsher de periode waarin de oogst is binnengehaald en er (met een beetje geluk) rijkelijk gegeten, geruild en gedeeld kan worden en waar er voorraden worden ingemaakt voor de winter.

Ook ín jezelf kun je nu de ‘oogst’ binnenhalen van het afgelopen jaar: wat was bijvoorbeeld waardevol voor je dit jaar, wat heb je geleerd en welke successen heb je beleefd? Ook de mindere momenten mogen aan bod komen, de ‘rotte appels’ (nare gebeurtenissen) en ‘gewassen’ (ideeën en doelen) die niet tot bloei zijn gekomen of zelfs zijn afgestorven.

Het jaarfeest van de nobele ridder Sint Maarten, die zijn mantel deelde met een bedelaar, valt elk jaar op 11-11 en hoort bij deze periode waarin we weer lampen en kaarsen ontsteken, behoefte hebben aan warmte en samenzijn binnen terwijl het buiten steeds guurder wordt. Je licht en je ‘goede daden’ aanbieden brengt verbinding en is hartverwarmend, zeker in de bijzonder stormachtige tijd waarin we nu als collectief leven. Daarnaast is delen en verrassen natuurlijk ook gewoon leuk om te doen en geeft het de donkere dagen meer kleur.

Tradities, jaarfeesten en rituelen, ik ben er dol op. Ze geven ritme aan een jaar en bieden momenten van betekenis, vreugde, bezinning en reflectie. De veelal commerciële jaarfeesten die wij kennen, zoals Pasen, Halloween, Sinterklaas, Kerst en Oud en Nieuw vinden hun oorsprong in zeer oude tradities die verbonden waren met het land, het ritme van de seizoenen en met voorouders en goden.

Er waren nog geen speelgoedboeken van Bol.com, warenhuizen vol decoratie en supermarkten vol met snoep… Mensen leefden meer in verbinding met de natuurlijke cycli. Eb en vloed, dag en nacht, zaaien en oogsten, maanstanden, leven én dood. Er werd geleefd met een groot respect voor deze zaken, anders dan in deze tijd waar technologische ontwikkelingen hoogtij vieren en maakbaarheid een sport lijkt te zijn.

In deze tijd is er gelukkig wel steeds meer aandacht voor het vormgeven van nieuwe rituelen. Kijk naar de mogelijkheden in bijvoorbeeld de uitvaartbranche, dat is allang niet meer zo recht toe recht aan als een paar decennia geleden. Of vieringen zoals met Allerzielen, waarbij het herdenken van de doden op mooie en kunstzinnige manieren wordt gebracht.

Mijn aandacht gaat met name uit naar hoe je een viering, ceremonie of ritueel zo persoonlijk mogelijk kunt maken. Afstemmen op het moment, de intentie en het verhaal van mensen. De natuur speelt vaak ook een grote rol omdat er zoveel symbolische elementen in te vinden zijn.

(Ben je benieuwd hoe je rituelen en vieringen op een eigentijdse manier kunt vormgeven of wil je hier hulp bij, lees dan verder op de pagina ‘ritueel op maat‘)