Donker en licht in December

De donkerste maand van het jaar laat ons vaak de donkere kanten in onszelf nog even extra zien en ervaren. De natuur heeft zich naar binnen gekeerd en wij zijn ook veel binnen, alleen of op elkaars lip, wat soms zorgt voor oplopende emoties en spanning. Wat nog niet afgerond is dit jaar wil nog afgerond worden om het nieuwe jaar weer ‘fris’ tegemoet te treden.

Extra rust en tijd voor jezelf zijn belangrijk in deze periode. Probeer niet mee te rennen met de gekte van cadeaus kopen en de meest perfecte kerstdiners. Wat je zou kunnen proberen is verbinding met jezelf te vinden. Het mooie is dat je dit dan ook kunt delen met anderen. In de vorm van rust en aandachtig aanwezig zijn. Ook als je alleen bent, kun je de verbinding voelen, met jezelf en misschien wel met het licht van Kerstmis.

Verdriet en gemis om mensen die er niet meer zijn, worden in deze periode ook aangeraakt. Probeer vorm en betekenis te geven aan je gevoel wanneer je mensen mist. In plaats van weg te vluchten voor dit gevoel of overweldigd raken door je emoties: herdenk degenen die je lief hebt en er niet meer zijn. Voel de kracht die achter de liefde zit die je voor deze personen voelt. Misschien heb je een kerstboom en vind je het leuk iets te maken om erin te hangen met de naam of foto van degene die je mist, zodat deze er bij is, of steek je een kaarsje voor ze aan.