Ruimte voor Rouw in December

In de Decembermaand kunnen we onszelf extra tegenkomen. De donkerste maand van het jaar laat ons ook de donkere kanten in onszelf nog even extra zien en ervaren. De natuur keert naar binnen en wij ook. Veel binnen zitten, alleen of juist op elkaars lip, kan zorgen voor oplopende emoties en spanning. Hetgeen wat nog niet afgerond is dit jaar wil nog afgerond worden om het nieuwe jaar weer ‘fris’ tegemoet te treden.

Extra rust en tijd voor jezelf zijn belangrijk in deze periode. Probeer niet mee te rennen met de gekte van cadeaus kopen en de meest perfecte kerstdiners. Wat goed is om te proberen, is om de diepe verbinding met jezelf te vinden. Het mooie is dat je deze dan ook kunt delen met anderen. In de vorm van rust, aanwezig zijn, samen delen. Ook als je alleen bent, kun je de verbinding voelen, met jezelf en misschien wel met het licht van Kerstmis.

Verdriet en gemis om mensen die er niet meer zijn, wordt in deze periode vaak uitvergroot. Loop er niet voor weg maar probeer vorm en betekenis te geven aan je gevoel. In plaats van te vluchten of overweldigd raken door je emoties: herdenk degenen die je lief hebt en er niet meer zijn. Voel ook de kracht die achter de liefde zit die je voor deze personen voelt. Misschien heb je een kerstboom en vind je het leuk iets te maken om erin te hangen met de naam of foto van degene die je mist, zodat deze er bij is.