Ritueel op maat

‘Ritueel’ ~ reeks handelingen met een speciale betekenis.

De mens is van nature een ‘ritueel wezen’: sinds mensenheugenis geven we met rituelen en ceremonies vorm en betekenis aan ons leven. Om te vieren, eren en herdenken, te transformeren, genezen en ritme te brengen. Dit gebeurt in iedere cultuur, elk geloof en in elke samenleving op een eigen manier. De behoefte van de mens aan zin- en betekenisgeving is tijdloos maar constant.

Tegenwoordig worden rituelen zoals bij een huwelijk, afscheid of viering steeds origineler en persoonlijker. Een mooie ontwikkeling want een persoonlijk ritueel kan bijdragen aan zingeving en een stukje verdieping in je leven. Tevens wordt het een herinnering die je niet snel zult vergeten.

Wat betekenen rituelen voor jou en hoe zou een ritueel jou kunnen ondersteunen in een overgangsfase, bij een belangrijke gebeurtenis in je leven zoals een viering of een afscheid?

Vanuit ruime ervaring met het ontwerpen en vormgeven van rituelen op maat, mijn kijk als opsteller en systemisch coach en mijn achtergrond als beeldend kunstenaar denk ik graag met je mee over een ritueel dat past bij jouw situatie en wens. Neem vrijblijvend contact op voor een intake gesprek.

Ook geef ik workshops over rituelen!

  • Voor coaches en iedereen die met mensen werkt: wanneer je met mensen werkt kan het toepassen van rituelen in je begeleiding een grote meerwaarde zijn voor je cliënt. Je leert hoe je vanuit een open houding een ritueel bedenkt, vormgeeft en begeleidt.
  • Voor iedereen die geïnteresseerd is in de bijzondere en krachtige werking van rituelen: een workshop over hoe je zelf waardevolle persoonlijke rituelen kunt vormgeven. Schrijf je in voor een workshop (zie agenda) of neem contact op wanneer je met een eigen thema aan de slag wilt. Het is mogelijk om zelf een groepje samen te stellen waarmee je de workshop wil doen. Om de sfeer persoonlijk en intiem te houden is er plek voor maximaal 6 mensen.